18. oktober 2011

Verst for småbarnsmødre å pendle

Småbarnsmødre opplever pendling fire ganger verre enn småbarnsfedre, viser ny forskning offentliggjort i avisen The Guardian. Menn, derimot, er generelt upåvirket av reiseveien, selv om de ofte bruker lengre tid på å pendle enn kvinner.

Følgende er sakset fra Aftenposten.no:

- Føler mer ansvar

Torill Bull, forsker ved Universitetet i Bergen, skrev i fjor doktoravhandling om kvinner i Skandinavia og Sør-Europa som kombinerer jobb og barn. Hun tror det også er sannsynlig at norske småbarnsmødre opplever pendling mer belastende enn fedrene.
- Flere analyser viser at kvinner opplever et stort press med den kombinasjonen også i Norge. Det er generelt kvinnene som tar mest ansvar i hjemmet, også der begge parter er i arbeid.
- Én teori er at biologiske forskjeller gjør at kvinner føler mer ansvar for barn og hjem, mens forklaringen som har fått mest støtte i forskning er at dette ikke er biologisk begrunnet, sier Torill Bull til Aftenposten.

Mer ansvar hjemme

Forskerne bak undersøkelsen tror funnene kan forklares med at kvinner ofte har mer ansvar for daglige oppgaver i hjemmet:
- Vi vet at kvinner, spesielt de som har barn, oftere legger inn daglige ærender på veien, som å handle mat og hente barn. Det medfører tidsklemme og redusert fleksibilitet, som gjør pendling mer stressende enn det ville vært ellers, sier medforfatter og økonom Jennifer Roberts til Guardian.
«Én teori er at biologiske forskjeller gjør at kvinner føler mer ansvar for barn og hjem, mens forklaringen som har fått mest støtte i forskning er at dette ikke er biologisk begrunnet.»
Forsker Torill Bull

Verst for småbarnsmnødre

Forskningsundersøkelsen, kalt «It's driving her mad: Gender differences in the effects of commuting on psychological health», ble nylig publisert i Journal Of Health Economics.
En av konklusjonene i rapporten er at kvinner med barn i barnehagealder er mest utsatt. For dem er den psykologiske belastningen av å pendle fire ganger større enn for menn med barnehagebarn. 
---
For undertegnede er jo dette ikke noe problem, men det er allikevel interessant å lese om forskjellene. Dette gjelder selvfølgelig mest daglige pendlere, noe jeg også er skånet fra :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar